Svar till: Bajen, bara Bajen

#618
BAJEN ÄLTA NR 8
  • 863

Lyckades kopiera hela artikeln…vilket inte brukar gå! Tror inte länkarna funkar!

Sandviken och Hammarby har omgärdats av krisrubriker under vintern. Nu har SAIK, bland annat genom nya kontrakt med Daniel Berlin och Erik Säfström, börjat bygga sitt nya lag.

Från Hammarbyhåll har det dock varit helt tyst under våren. Inga nyheter om spelare har presenterats utöver att Patrik Hedberg lämnat för Falu BS – och på söndagen kunde Bandypuls avslöja att en misstänkt ekonomiskandal är huvudskälet till klubbens passivitet hittills under silly season.

Det finns alltjämt flera frågetecken att reda ut kring Hammarbys lag inför nästa säsong. Christoffer Fagerströms framtid är osäker, vad händer med Ilja Grachev som uppvaktas från ryskt håll – och vad är det egentligen som gäller kring spelarkontrakten som bekräftades vara uppsagda i januari?

– Spelarna har kontrakt, de är inte uppsagda som det sagts i media.

I januari bekräftade Jan Henriksson att avtalen var uppsagda?

– Det kommunicerades ut i skarven mellan två ordföranden. Vi kunde inte garantera löner, och då erbjöd vi spelarna att lämna innan den elfte januari.

Inte heller bland spelarna verkar det vara glasklart med vad som gäller?

– Jag har full respekt för det, för vi har inte gått in på detaljnivå med alla spelare än, men det är ingen som ifrågasätter det här på något sätt.

Spelarna som, trots allt, tycks stå under avtal inför de nya förhandlingarna är David Pizzoni Elfving, Adam Gilljam, Ivan Lebedev, Ilja Grachev, David Thorén och Pontus Blomberg.

Vad händer om en spelare med kontrakt inte accepterar de nya villkoren?

– Vi har pratat med samtliga spelare och ingen har för avsikt att gå, men om en spelare inte ställer upp på det så får det vara så. Men det finns inga såna indikationer i dagsläget.

Grachev har kontrakt, men överväger Ryssland. Släpper ni honom om han vill lämna?

– Det får vi ha en dialog om. Vill han gå till Ryssland får vi förhandla om vad det innebär att bryta ett kontrakt, och om den ryska klubben i så fall är beredd att lösa ut honom.

Fagerströms avtal går ut och han flirtar med Ryssland. Vilka chanser har ni att behålla honom?

– Han är en stjärna och det är helt naturligt att han flirtar med Ryssland, men vi har förhoppningar om att han ska vara kvar, säger Gidrup.

– Han är en viktig pusselbit för vårt framtida lagbygge och vi har fixat ett jobb som han trivs med. Men kommer det bud från Ryssland kan vi inte konkurrera. Väljer han Ryssland får vi gilla läget.

Enligt Anders Gidrup har Hammarby också gott hopp om att behålla nyckelspelare som Robin Sundin och Jesper Jonsson. Klubbens ambition är att förlänga med alla från föregående säsongs trupp. Hammarby tittar på spelare – vilka vill inte Gidrup avslöja – i andra klubbar, men ”Bajen” kommer också att satsa hårdare på egna juniorer framöver.

Ordförandens besked till Hammarbys fans efter den tysta våren är:

– De ska känna förtroende för nya styrelsen. Vi vet vad vi gör, har en tät dialog med sponsorer och spelare och varje steg är välgrundat.

Det är självsäkra ord som kan framstå som stora med tanke på Hammarbys historik med flera år av ekonomisk turbulens. Adderar man dessutom Anders Gidrups offensiv i sociala medier – ”truppläget ser bra ut” och ”nya Hammarby är inte en krisklubb” är andra inlägg som varit riktade till Bandypuls – skulle den i grunden positiva inställningen också kunna ifrågasättas för att vara förskönande. Gidrups svar:

– För Hammarbys del är det viktigt att vara transparent efter att ha varit ifrågasatt under många år. Så det är väl ett vägval jag har gjort, att berätta vad som händer.

– Det blir mycket spekulationer under silly season och det är jag fullt medveten om, men vi har koll på grejerna och vart vi ska.

När Anders Gidrup pratar om det nya och transparenta Hammarby avslöjar han också klubbens nya lönemodell.

– Den är inte helt formaliserad, men i korthet är det tre nivåer: landslagsspelare, etablerad spelare i Hammarby och yngre spelare, säger han och utvecklar med ett exempel:

– Är man landslagsspelare så ligger man kanske på 20 000 kronor från föreningen och sedan jobbar man vid sidan av. Alla ska ha en tillsvidareanställning. Klubben och sponsorer hjälper spelarna med arbete.

Stefan Karlsson är ny huvudtränare. Fortsätter han som sportchef under våren?

– Nej, Karlsson får fokusera på tränarskapet. Vi behöver få in en assisterande tränare och där har vi dialog med ett antal, säger Anders Gidrup, som tillsammans med Karlsson och nya klubbchefen Ola Claesson i stället bildar en trio i arbetet runt truppbygget.

– Sedan vill vi bygga ett sportråd runt föreningen. Där vill vi ha kända Hammarbyprofiler som kan påverka sportsligt och hur vi ska satsa på ungdomar, som kommer att vara en betydande verksamhet framgent för Hammarby.

Hur ersätter ni Patrik Hedberg?

– Vi har en dialog med ersättare redan nu.

Vi har fått uppgifter om att ni har kontaktat Jakob Hugoh i Frillesås, är det något du kan bekräfta?

– Nej, Stefan Karlsson sköter det där. Han har kikat på vad vi behöver ha för ersättare till Hedberg.

Den 29 april har Hammarby kallat till extra bolagsstämma. Där kommer aktiebolagets styrelse att föreslå att Hammarbys elitlicens, som nyligen säkrades för kommande säsong, flyttas från det tidigare svårt skuldtyngda aktiebolaget till föreningen.

– Vi har betat av stora skulder och har bra dialog kvar med kvarvarande fordringsägare, men av trygghetsskäl vill vi flytta elitlicensen från AB till IF, säger Anders Gidrup.

Det ska även diskuteras huruvida Hammarby Bandy AB i stället ska bli ett eventbolag som inkluderar det klassiska Zinkentältet.